Христо Пимпирев

Христо Пимпирев

Проф. дн Христо Пимпирев е български учен и полярен изследовател и професор по геология в Софийския университет. Той е доайен на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антарктическа експедиция.

Проф. дн Христо Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.Проф. Пимпирев е доайен на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезон 1987/88. Той е ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика и Председател-учредител на Българския антарктически институт от 1993 г. досега.

Директор на Националния център за полярни изследвания от 2007 г. досега. Участвал е в научни експедиции до връх Ама Даблам, Непалските Хималаи, в спелеоложка експедиция в китайското карстово плато, в проект за търсене на злато във Виетнам, в научни изследвания в колумбийските Анди, в канадско-българска експедиция на остров Елсмир, Канадска Арктика.

Преподава исторична геология и палеогеография, изнасял е лекции в САЩ, Португалия, Уругвай, Чили, Колумбия, Германия, Великобритания, Франция, Испания, Аржентина, Канада, Южна Корея и др. Автор е на 7 книги, 7 документални филма и над 250 публикации в реномирани български и чужди списания.

Той е и първият българин, развял българското знаме на Южния полюс - на 8 януари 2013 г. Проф. Пимпирев стъпва на най-южната точка на планетата като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот.