Шестима млади детективи провокират младите тийнейджъри

Шестима млади детективи провокират младите тийнейджъри

 “Трите въпросителни” е поредица от детективски истории за деца над 10 г., публикувана за първи път под името “Алфред Хичкок и тримата следователи”. Създадена от писателя Роберт Артър-младши, поредицата става любима на поколения деца с любопитните криминални загадки, които разрешават три момчета детективи: Юстъс, Питър и Боб. Те имат собствена детективска агенция, а на визитната им картичка пише Трите???. По-късно Хичкок се оттегля от начинанието, а след дългогодишни издателски спорове поредицата вече се развива в Германия. Днес тя наброява над 150 заглавия и за нея продължават да пишат различни писатели. Превежда се в цял свят. Поради дългогодишното си съществуване тя вече е отгледала поколения почитатели и е предпочитана не само от децата, но и от техните родители, които са й фенове.

Действието на всички истории се развива в измисленото градче Роки Бийч край Холивуд. Кои са Тримата детективи? Юстъс Йонас е детектив №1 – наблюдателен, умен и съобразителен. Вторият детектив – Питър Шоу, е много добър в спортовете, бърз, силен и да не му излизаш насреща! Боб Андрюз или детектив № 3, отговаря за проучванията и архива в детективската агенция. Понякога помага в местната библиотека, много обича да чете и, естествено, носи очила.

В първата книжка от поредицата „Трите ??? и Призрачният замък“, тримата детективи се заемат да намерят истински Призрачен замък за известен режисьор на филми на ужасите, чийто прототип е самият Алфред Хичкок в ролята на разказвач на историята. И го намират! Там обаче има странни загадки за разрешаване, а от детективите (и от читателите) се иска доста смелост.

Някои от романите в поредицата „Трите ???“ са с елемент на хорър и наподобяват страшните истории, които децата обичат да си разказват. Това особено важи за втората книжка, издадена в България – „Трите ??? и шептящите кукли“. В нея тримата детективи тръгват по следите на отвлечено момиче, което мистериозно изчезва от паркинга на фитнеса, в който спортува. Събраните улики отвеждат Питър, Юстъс и Боб чак в Мексико. В безлюдната къща, където попадат, всичко изглежда странно, а куклите страховито нашепват...

Наскоро излезе и най-новата книжка от поредицата – „Трите ??? Белия гроб“. Този път тримата детективи са се запътили на зимна ваканция към курорта Сноу Парадайз с намерението да се позабавляват и да покарат ски. Но вместо да си почиват им се налага да поработят здраво, докато разкрият тайната на Белия гроб. Всичко започва от едни тайнствени следи в снега…

След световния успех на Трите ???, с началото на новото столетие, възниква въпросът за половото равноправие – защо има поредица с трима детективи момчета, а няма детективи момичета? Да не би момичетата да са по-глупави или да не стават за детективи? Поредицата за Трите удивителни или „Трите !!!“ се появява като отговор на момчешката поредица за Юстъс, Питър и Боб и бързо я настига по успех. На сцената излиза смелото трио Ким, Франциска и Мари. По идея на Ким, която мечтае да напише криминален роман, се създава детективски клуб от момичета. Така трите удивителни се запознават. Но освен през вълнуващата детективска работа Ким, Франциска и Мари трябва да преминават и през изпитанията на приятелството.

Автор на книжка №1 (и не само) в „Трите !!!“ е известната немска детска писателка Мая фон Фогел. В „Телефонна клопка“ внезапно телефоните започват да звънят със странна мелодия, а тези които я чуят, изпадат в паника. Какво се крие зад това? Ким, Франциска и Мари започват разследване. Междувременно се убеждават, че този първи случай е много по-опасен, отколкото са предполагали. Характерно за „дамската серия“ е, че тя засяга много актуални теми от живота на младите тийнейджъри. Но, разбира се, най-голямото й предимство, както и на „Трите???“ са увлекателните истории, които са интересни дори и за възрастните.

След „Трите !!! Телефонна клопка“ на българския пазар се появи и „Трите !!! Опасен чат“. Като става дума за момичешки истории, неизбежни са и сърдечните вълнения, които деликатно присъстват в книгите. В „Опасен чат“ се разказва за интернет чат за скейтъри, в който е много „оживено“, а участниците от време на време си правят срещи на живо. Франци също влиза в чата, за да провери какво се случва с нейна позната, но постепенно се увлича по един от скейтърите... Междувременно в квартала е станал обир на къща с взлом и по всичко изглежда, че няма да е единственият. Ким, Франциска и Мери се залавят да предотвратят това престъпление и да разкрият извършителите.

До края на годината предстои публикуването и на третата книга от поредицата за „Трите удивителни“, както момичетата се наричат. Това е „Трите !!! Тайната на старата вила“, в която Ким, Франциска  и Мари ще се впуснат в приключение със скрита карта на откраднато съкровище.

Днес в Германия поредиците детски криминални романи „Трите ???“ и „Трите !!!“ са истински хит, а около тях паралелно съществува позитивна „истерия“, в която книгите са придружени от филми, аудио варианти, комплекти с детективски принадлежности и други аксесоари.