Пътепис за най-отдалечения континент на земята

Пътепис за най-отдалечения континент на земята

Антарктида – студеният юг“ (ИК „Авлига“) е пътепис за най-отдалечения континент на земята, написан от световноизвестния арктически изследовател  проф. Христо Пимпирев. През 2017 г. се навършва четвърт век от старта  на българските експедиции до студения континент. Тя обобщава наученото и  видяното от общо 25 български експедиции, проведени до Белия континент. Проф. Пимпирев разказва на достъпен и популярен език за природата,  флората, фауната и хората на най-отдалечения континент на планетата. Благодарение на тези експедиции и на всички участници в тях, но най-вече на  техния вдъхновител и ръководител – проф. Христо Пимпирев, България днес е уважавана полярна дестинация и заедно с още 29 държави управлява  1/10 от планетата Земя. Разбира се най-важният резултат от проведените експедиции е изключителният научен принос, който благодарение на тях  даваме на света. Антарктида е мястото, от което по неопровержим начин може да се наблюдава глобалното затопляне и още много други природни  феномени.

Напоследък със затоплянето на климата в тази част от Антарктида, където се намира нашата база, се наблюдават освен традиционните  мъхове и лишеи, също и няколко вида висши тревисти растения. Както и едни малки гъбки, много приличащи на челадинките. Растителността  започва все по-осезателно да присъства на Антарктида.

Антарктида е спомен от миналото и напомняне за бъдещето. На нея все още се съхраняват доказателства от ледниковата история на земята, когато  Европа е била покрита от арктически лед, а в бреговете на Антактида са се миели водите на тропически морета...

Научните наблюдения на автора на тази книга се редуват с изключително поетичи описания на невероятната и уникална природа на студения континент.

Стоях прикован пред това изящество на природата и се чувствах щастлив, че също съм нейно творение. Ярката светлина излезе победител в двубоя с мъглата и над нас блесна режещия ръб на върха. От просналата се бяла шир един до друг изскачаха черните силуети на добре познати и вече обходени върхове. Морските брегове бяха нарязани от раздробените ледени езици, спускащи се от грандиозната планинска верига Фризленд...

Описана като един извънземен свят, в много отношения Антарктида ни сочи нашия път към бъдещето и космоса. Температурите, измерени там – минус 89 градуса по Целзий, се доближават до тези, които очакваме да срещнем на планетата Марс. На този континент се съдържат и 2/3 от запасите от сладка вода на Земята.

И въпреки нечовешките студове и ветрове, на Антарктида има и много живот. От любопитните описания на пингвини, тюлени, морски слонове и птици научаваме невероятни факти за живота сред леда. Фауната на Антрактида е богата и интересна. Тя кипи от живот, благодарение на океана, чиято температура позволява това богато разнообразие. Така ще научим, че пингивините имат свои детски ясли, а от самотния пингвин можете да очаквате всичко – дори предложение за брак.

Благодарение на хората, на Антарктида вече има и духовен, и културен живот. Звучи невероятно, но на ледения континент концерт е изнасяла и...“Металика“!

Богато илюстрирана с уникални цветни фотографии, направени от участниците в експедициите и съдържаща най-актуалната информация за работата на българските учени на Антарктида, тази книга е стойностна придобвика за всеки дом, за всяка обществена библиотека и истинско изкушение за всеки любознателен читател. Тя съдържа и справочник за всички участици в 25-те български експедиции до момента. През декември започва следващата...

Премиерата на книгата ще се състои на 4 декември от 18.00 ч. в аулата на Софийския университет. От следващата седмица може да бъде намерена по книжарниците.