Бистришките баби пътували по нощите, за да веселят радиослушателите

Бистришките баби пътували по нощите, за да веселят радиослушателите

„С богатата си пластична украса от растителни елементи, скулптурни фигуративни и декоративни пана сградата на ул. „Московска” № 19 се откроява сред архитектурния ансамбъл, вдигнат в началото на миналия век в близост до царския дворец. Проектант на четириетажната постройка е виенският възпитаник архитект Георги Фингов. Шедьовърът е сътворен през 1912 г. - времето на неговия творчески разцвет. Изградена в стил модерн с бароково влияние, сградата, в която от 1956 г. насам се е настанила известна банка, се забелязва отдалеч с медния си купол, на който се издига висока антена. Над централния й вход откъм ул. „Московска” са разперили криле каменни орли. Допълнителното великолепие идва от две седящи каменни фигури и статуята на античния бог на търговията Меркyрий…“

Така започва историята за една от сградите перли на столицата в новата книга на журналистката Искра Ценкова – „Забравените самотници на София“. Тя е трета от поредицата на ИК „Авлига“ – „Непознати софийски истории“ след „Спомени зад оградата“ и „Между кръста и петолъчката“.

Всъщност тъкмо от тази сграда започва пътят на родното радио, което прохожда и укрепва в нея в периода 1931-1942 г.

Всяка сутрин след новините известната фолклорна Бистришка група е развеселявала слушателите. Тъй като изпълненията са само на живо, музикантите ставали посред нощите и се отправяли пеша към центъра на София. Но в един студен зимен ден бистричани едва успели да разринат снежната пъртина и пристигнали в сградата на радиото умрели от студ. Изсвирили едно-две парчета, след което дошъл ред на новините. През това време бумтящата печка обаче така ги позатоплила, че те се поотпуснали и докато слушали новините, заспали по столовете. Малко след като говорителката обявила на слушателите, че сега ще чуят отново Бистришката група, тя се обърнала и видяла, че музикантите до един хъркат…

Общо 27 неразказани истории и много снимки от стара София ще намерите в книгата „Забравените самотници“ на ИК „Авлига“. От нея ще научите още:

  • кой прибира в дома си сърцето на убития Алеко Константинов;
  • какво крие в мрачната си софийска квартира поетът Теодор Траянов,
  • защо швейцарският архитект Хайнрих Майер се заканва да съди българските академици.

Домът и животът на всеки от героите на тази книга са малко късче от пъстрата историческа мозайка на столицата, която авторката неуморно подрежда, а старите софийски къщи оживяват със съкровените истории на техните обитатели.

Искра Ценкова е журналист с дългогодишна практика във вестниците „Труд“, „Сега“, „Новинар“, сп. „Тема“ и др.

Книгата излиза с подкрепата на Столична община.